Zeyyat Selimoğlu Heybeliada’da anıldı…

Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği, Heybeliada Hatırlıyor! çalışmaları kapsamındaki ilk etkinliğini yazar ve çevirmen Zeyyat Selimoğlu’nun evinin önüne bir plaket yerleştirerek gerçekleştirdi.

 6 Mayıs Cumartesi günü yazarın ailesinden, edebiyat çevrelerinden ve adalılardan yaklaşık 50 kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinlik, Selimoğlu’nun Refah Şehitleri Caddesi 110 numaralı evinde başladı. Yazarın yeğeni Osman Kulein, Selimoğlu’nun Adadaki gündelik hayatından anektodlar paylaşırken, yazar ve eleştirmen Feridun Andaç ile Adalı edebiyat öğretmeni Rüstem Kurtoğlu kendisiyle geçirdikleri keyifli anları anlattı.

Çocuklara kitap hediye edildi

Plaketin konulmasından sonra Çiçekli Dağ Sokağı’na geçildi. Şair ve yazar Adil İzci’nin yazarın aynı adlı öyküsünün yazılış hikâyesini anlatmasından sonra dernek gönüllülerinin imece hazırladığı ikramlar eşliğinde ilgili öykü okundu; etkinliğe katılan çocuklara Selimoğlu’nun çocuk romanı Martılar Adası ve Goethe’den çevirdiği Kurnaz Tilki isimli kitabı hediye edildi. Zeyyat Selimoğlu’nun eserlerini yeniden okurla buluşturan Eksik Parça Yayınları’nın da katıldığı program, yazarın yeğeni Şule Kulein’in, yazar Ayşe Sarısayın’ın, Yazarlar Sendikası’ndan Ertan Mısırlı’nın, Selimoğlu’nun komşusu yazar ve yönetmen Handan Öztürk’ün yazarın yaşamına, edebî kişiliğine ilişkin konuşmalarıyla devam etti.

Yağmurla başlayan puslu bir Mayıs günü, etkinlik sırasında açan güneşle aydınladı, umutlar tazelendi. Geriye Çiçekli Dağ Sokağı’nın tarihî merdivenlerinin etkileyici dokusunda Adalı bir yazarı anmanın, onu Ada hafızasında kalıcı kılmak için bir adım atmış olmanın mutluluğu kaldı.Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği’nin Heybeliada Hatılıyor! etkinlikleri devam edecek.

Davet metni: 

Heybeliada hatırlıyor!

Zeyyat Selimoğlu’nu anma etkinliğimize bekliyoruz…Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği, yolu Heybeli’den geçen sanatçıları Ada hafızasında kalıcı kılmayı hedeflediği etkinliklere Zeyyat Selimoğlu ile başlıyor.Uzun yıllar yaz aylarını Heybeliada’da geçirerek adayla gönülden bir bağ kuran yazar ve çevirmen Zeyyat Selimoğlu’nun Refah Şehitleri Cad. No: 110’daki evinin önüne bir plaket yerleştiriyoruz.

6 Mayıs Cumartesi saat 13.30′da Heybeliada Vapur İskelesinde buluşularak başlayacak olan etkinlik, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın katılımıyla saat 14’te evinin önünde yapılacak plaket töreninin ardından Çiçekli Dağ Sokağı merdivenlerinde öykülerle, anılarla devam edecek.Zeyyat Selimoğlu’nun anılacağı bu ilk “Heybeliada Hatırlıyor!” etkinliğine tüm Adalılar ve edebiyat dostları davetlidir. (Yazarın kitaplarını yeniden basan Eksik Parça Yayınları da minik bir stant açacak, ayrıca katılan çocuklara sahaflardan toplayabildiğimiz Selimoğlu’nun çocuk kitapları hediye edilecek.) Görüşmek ümidiyle…

Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Derneği

Zeyyat SELİMOĞLU (1922–2000):

Hikâyeleri, Almancadan çevirileri ve radyo oyunlarıyla tanınır. Alman Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. “Rizenin Köylerinden” başlıklı yazısının Cumhuriyet Gazetesi’nin 1949-1950 Yunus Nadi Armağanı birinciliğini kazanmasıyla dikkat çekti. Konularını genellikle denizcilerin hareketli ve renkli hayatlarından devşirerek rahat bir anlatımla işleyen yazarın hikâye kitapları önemli edebiyat ödüllerine değer bulundu. Deniz yaşamının insan üzerindeki etkilerini, izlerini ustalıkla ele aldı. Roman, anı ve çocuk edebiyatı alanında da eserler verdi.

Hikâye kitapları: Kavganın Sonu ve Başı (1955), Direğin Tepesinde Bir Adam (1969; 1970 Sait Faik Hikaye Armağanı), Kıçüstünde Toplantı (1971), Koca Denizde İki Nokta (1973; 1974 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü ve aynı adlı oyuna 1970 TRT Sanat Ödülleri Başarı Ödülü), Karaya Vurdu Deniz (1975),  Deprem (Uzun Hikâye, 1976), Soyunanlar (1980), Çiçekli Dağ Sokağı (1982), Gemi Adamları (1984), Bir Şarkı Gibiydi (1987), Aramızdaydı O Gün (1990), Denizlerin İstanbul (1992), Derin Dondurucu İçin Öykü (1995; 1994 Haldun Taner Öykü Ödülü), Bahar Yorgunluğu (1998).

Roman: Tutkunun Köşeleri (1982).

Çocuk Kitapları: Yavru Kayık (1979), Martılar Adası (1979), Uyumsuz Nuri (1981).

Uzun yıllar boyunca yaz aylarını Heybeliada Refah Şehitleri Caddesi No: 110’da geçiren yazarın mezarı da Heybeliada’dadır. Soyunanlar adlı öykü kitabında yer alan “Bir Ada Soyunuyor” öyküsü, 70’li yılların Heybeliada’sından betimlemeler ve tiplemelerle, ada yaşamından kesitlerle Heybeliada tarihi açısından özel bir önem taşımaktadır. Yanı sıra, Sanatın EşiğindeYanoDomnaMavi Olur Sonra ve Denizlerin İstanbul isimli öykülerinde Heybeliada esintisini duymak mümkündür.